در شبکه های محلی از کابل به عنوان محیط انتقال و به منظور ارسال اطلاعات استفاده می گردد. متداولترین نوع کابلهای چهار زوجی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد،کابلهای شبکهای که امروزه به طور معمول مورد استفاده قرار میگیرند، از 2 یا 4 زوج سیم به هم تابیده شده تشکیل شدهاند
نوع کابل انتخاب شده برای یک شبکه به عوامل متفاوتی نظیر : توپولوژی شبکه، پروتکل و اندازه شبکه بستگی خواهد داشت . آگاهی از خصایص و ویژگی های متفاوت هر یک از کابل ها و تاثیر هر یک از آنها بر سایر ویژگی های شبکه، بمنظور طراحی و پیاده سازی یک شبکه موفق بسیار لازم است .یکی از علل تفاوت کابل های شبکه سرعت انتقال دیتا و پهنای باند در آن هاست که با استفاده از واژه کتگوری کابل های شبکه از یکدیگر متمایز می شوند. سرعت و پهنای باند یک کابل Cat6 از یک کابل Cat5e بیشتر است. علت این امر بالا رفتن تعداد پیچش زوج های کابل شبکه Cat6 نسبت به Cat5e است. حرف A مخفف کلمه Augmented به معنای تکمیل شده میباشد. علت بکار بردن این حرف در نام برخی از انواع کابل شبکه، پهنای باند بیشتر آن کابل است. کابلهای شبکه با زوج سیم به هم تابیده شده به دو دسته کابلهای بدون شیلد و فویل (UTP) و شیلددار و فویل دار (SFTP) تقسیم میشوند. البته مدلهای کم مصرفتری نیز با نامهای FTP (فویلدار بدون شیلد) و STP (شیلددار بدون فویل) در بازار ارائه میشود.
کتگوری و انواع کتگوری
به طور کلی کابل های شبکه با توجه به سرعت و حجم پهنای باند با استاندارد (Category) دسته بندی می شوند.که حروف CAT از واژه Category به معنای دستهبندی، برای نامگذاری این کابلها مورد استفاده قرار میگیرد.
کابلهای CAT1 عمدتاً جهت انتقال صدا با سرعت حداکثر 1 مگابیت در ثانیه و کابلهای CAT2 جهت انتقال صدا و دادهها با حداکثر سرعت 4 مگابیت در ثانیه مورد استفاده قرار میگیرند. کابلهای CAT3 به منظور انتقال داده با سرعت حداکثر 10 مگابیت در ثانیه بکار میروند. کابلهای CAT5 برای انتقال داده با سرعت حداکثر 150 مگابیت در ثانیه مورد استفاده قرار میگیرند. البته نوعی از کابلهای دسته پنجم نیز وجود دارد که جهت انتقال دادهها تا حد گیگابیت در ثانیه (1000 مگابیت در ثانیه) مورد استفاده قرار میگیرند و به آنها کابلهای CAT5e میگویند.حرف e از واژه Enhanced به معنای بهبودیافته استخراج شده است. کابلهای CAT6 نیز سرعت انتقالی معادل با 1000 مگابیت در ثانیه و کابلهای CAT6A سرعت انتقالی برابر با 10000 مگابیت در ثانیه دارند.
کابل UTP
کابلهای UTP شامل زوجهای به هم تابیده شده به همراه یک لایه پلاستیکی هستند و بدلیل هزینه کمتر، در شبکههای اترنت کاربرد بیشتری دارند.متداولترین نوع کابلی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد ، کابل های بهم تابیده می باشند. این نوع کابل ها دارای دو رشته سیم به هم پیچیده بوده که هر دو نسبت زمین دارای یک امپدانش یکسان می باشند. بدین ترتیب امکان تاثیر پذیری این نوع کابل ها از کابل های مجاور و یا سایر منابع خارجی کاهش خواهد یافت.کابلهای UTP یک روکش از جنس فویل آلومینیومی تشکیل شده اند که این روکش از تداخلات الکترومغناطیسی جلوگیری کرده اما در مقابل، هزینه کابل را نیز افزایش میدهد.زوج تابیده یا twisted pair یکی از با سابقه ترین رسانه های انتقال است که بر پایه انتقال ولتاژ یا آمپراژ عمل می کند.
کابل SFTP
کابلهای روکشدار (SFTP) نیز همانند کابلهای UTP از زوج سیم مسی به هم تابیده شده به همراه یک روکش از جنس فویل آلومینیومی تشکیل شده اند که این روکش از تداخلات الکترومغناطیسی جلوگیری کرده اما در مقابل، هزینه کابل را نیز افزایش میدهد.
کابل های SFTP از شیلد و فویل به جهت حفاظت زوج های به هم تابیده درون کابل در برابر امواج مزاحم و پارازیت محافظت می کنند.
دیدگاه خود را بنویسید