کابل فشار قوی چیست و چه کاربردی دارد؟
کابلهای ولتاژ بالایی که قادر هستند جریانهای فراتر از ۳۰ کیلو وات را از خود عبور بدهند، کابل فشار قوی یا کابل قدرت نامیده میشوند. به صورت کلی این نوع کابلها جهت انتقال انرژی الکتریکی در ولتاژهای بالا مورد استفاده قرار میگیرند. این گونه کابلها از یک بخش رسانا و یک نوع عایق تشکیل شده اند. کابلهای فشار قوی از هادیهای مسی یا آلومینیومی تولید میشوند که با استفاده از روکش یا عایق محافظ پوشانده شدهاند. این کابلها کاربردهای مختلفی در صنعت ارائه میدهند که هر یک از آنها از نقش اساسی و تعیینکنندهای برخوردارند.در حقیقت این گونه کابلها برای انتقال برق در ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرند؛ از قبیل کاربردهای صنعتی، بر روی دکلهای بزرگ و بین شهری، اتصال فیبر نوری و انتقال ولتاژ بالا در زیر زمین. کابل فشار قوی برای توزیع برق، روی دکلهای بزرگ بین شهرها، در کانالها و شبکه توزیع زیر زمینی مورد استفاده قرار میگیرد.
اساسیترین کاربردهای کابلهای فشار قوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال برق بین نیروگاهها و شبکههای توزیع
- انتقال برق میان ساختمانها
- توزیع برق در فاصلههای طولانی
- انتقال برق به مراکز مختلف شهری و صنعتی
به طور کلی کابلهای فشار قوی معمولا برای انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ 35 الی 230 کیلووات استفاده میشوند. در واقع تنها با کمک چنین کابلهایی است که میتوان میزان برق مورد نیاز ساختمانها و مراکز شهری را تامین کرد.
کابل فشار ضعیف چیست و چه کاربردی دارد؟
کابلهای فشار ضعیف (تا ۱۰۰۰ ولت) در مکانهایی که کمتر با خطرات ضربات مکانیکی مواجه هستند، مدل بدون زره آن و در مکانهایی که حاوی خطرات صدمات مکانیکی میباشد مدل زره دار محافظ به کار میرود.
در این بخش، شما را با مهمترین کاربردهای کابل فشار ضعیف آشنا میکنیم که شامل موارد زیر میشوند:
- توزیع برق در ساختمانها و منازل
- توزیع برق در محیط های صنعتی
کابلهای فشار ضعیف به منظور انتقال الکتریسته در ایستگاههای قدرت، خطوط توزیع، انتقال نیروی محرکه به الکتروموتورها، سیستمهای روشنایی و … به کار گرفته میشوند. علاوه بر این، این نوع کابلها در شبکههای عمومی و صنعتی، تاسیسات داخلی و خارجی، به شکل دفن در زمین و یا درون کانال مورد استفاده قرار میگیرند.
کابلهای کنترلی اغلب در ابزارآلات و خطوط تولیدی جهت آنالیز علائم (سیگنال ها) و یا کمیتهای کنترلی، سیستمهای کامپیوتری و یا تجهیزات کنترلی ابزارآلات و نقالهها به کار میروند. این مدل از کابلها را میتوان در فضای باز، درون ساختمان و یا در درون کانال تعبیه نمود. مدل شیلد دار آن قابلیت استفاده از آن را در نقش ارت و یا اسکرین فراهم میسازد. مدل سربدار آن نیز برای به کارگیری در وضعیتی که امکان در معرض قرار گرفتن کابل در برابر حلالها، خورندهها و یا هیدروکربنها وجود دارد، کارآیی دارد.
تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف
به طور کلی تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف بر اساس بررسیهای انجام شده با توجه به موارد مختلفی مشخص میشود که هر یک دارای شرح حال خاص خود هستند. کابلهای فشار قوی بر اساس ولتاژ طبقهبندی میشوند که معمولا دارای دستهبندی زیر است.
- کابلهای ولتاژ فوقالعاده بالا
- کابلهای فشار قوی
- کابلهای فشار متوسط
کابلهای فشار ضعیف نیز دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به عوامل مختلفی همچون نوع عایق، نوع رسانا، نوع روکش و نوع ولتاژ طبقهبندی میشوند.
تفاوت برق فشار قوی و فشار ضعیف :
- تفاوت در ساختار
- تفاوت در ولتاژ
- تفاوت در عایق
- تفاوت در کاربرد
تفاوت در ساختار از مهمترین تفاوتهای میان کابل فشار قوی و کابل فشار ضعیف به شمار میرود. بدبهی است کابلهای فشار قوی از ساختار پیچیدهتری برخوردار باشند، زیرا وظیفه عبور جریال الکتریسیته با ولتاژ بالا را دارند. در مقابل کابلهای فشار ضعیف از ساختار سادهتری نسبت به کابلهای فشار قوی برخوردار هستند و برای عبور جریان الکتریسیته با ولتاژ پایین مناسب خواهند بود.
در واقع میتوان گفت مهمترین تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف در ولتاژ آنها است که در بخشهای قبلی به طور مختصر به آن اشاره کردیم. ولتاژ کابلهای فشار قوی برای انتقال برق با ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرند، درحالی که کابلهای فشار ضعیف جهت انتقال برق با ولتاژ پایین کاربرد دارند.
جنس عایق کابلهای فشار قوی و کابلهای فشار ضعیف با توجه به کاربرد، با یکدیگر تفاوت دارند. عایق کابلهای فشار قوی معمولا به دلیل جلوگیری از نشت جریان از مواد پلیاتیلن با چگالی بالا XLPE یا پلی وینیل کلرید PVC ساخته میشوند.
عایق کابلهای فشار ضعیف نیز که برای انتقال جریان برق با ولتاژ پایین مورد استفاده قرار میگیرند، معمولا از موادی همچون پلیاتیلن و PVC برخوردار هستند.
کابلهای فشار قوی برای انتقال برق با ولتاژ بالا و کابلهای فشار ضعیف جهت انتقال برق با ولتاژ معمولی یا پایین مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل از هر یک از این دو نوع کابل در صنایع مختلف استفاده میشود تا بتوان بهترین بازدهی را از آنها دریافت کرد.
کابلهای فشار قوی در دو نوع کابلهای هوایی و کابلهای زمینی تولید و عرضه میشوند. نمونههای هوایی آن در فضای باز و روی تیرهای برق نصب میشوند و نمونههای زمینی آن نیز در داخل زمین دفن میشوند. کابلهای فشار ضعیف نیز معمولا برای انتقال جریان برق از مراکز توزیع به ساختمانها یا منازل مورد استفاده قرار میگیرند.
دیدگاه خود را بنویسید