رک ( Rack ) یک محفظه فلزی مربع یا مستطیل شکل است که انواع مختلف تجهیزات شبکه و مخابرات نظیر پچ پنل، روتر، سوییچ، مودم، سانترال و تمامی تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه در آن نصب می شود . دلیل استفاده از رک ها، محافظ فیزیکی از تجهیزات و همچنین گردآوری تمامی تجهیزات در یک نقطه به جهت عیب یابی ساده تر در صورت خرابی قطعات است . رک ها یا باز هستند یعنی دیواره و در ندارند و یا بسته هستند که در و دیوار دارند. چون سخت افزارهای شبکه از استاندارد خاصی پیروی میکنند، رک هم با رعایت این استانداردها در اندازه میتوانند به راحتی انواع سخت افزار شبکه را در خود جای دهند.
مزایای Rack شبکه و سرور:
- افزایش کارایی
گردش هوا باعث بهبود عملکرد سیستم ها میشود. سیستم های پردازشی تولید گرما میکنند و اگر تهویه مناسب در محیط نگهداری آنها انجام نشود، افزایش دما اتفاق میافتد که تاثیر مستقیم بر سلامت و کارایی سیستم میگذارد. کنترل دما و رطوبت و گردوغبار، در داخل رک بسیار راحت تر است.
2. نگهداری راحت تر از سرور و تجهیزات شبکه
برخی رک ها چرخدار هستند. برخی هم طبقاتشان کشویی است یعنی راحت تر میتوانید به سرورتان دسترسی یابید. همچنین انجام سرویس های دوره ای و تعمیرات هم ساده تر قابل انجام است.
نظم و ترتیبی که Rack شبکه برای سرور و تجهیزات شبکه و کابل کشی آنها فراهم میکند باعث سرعت دسترسی فیزیکی، سرعت عیب یابی، سرعت تست و سرعت تعمیر آنها میشود. کابل های شبکه و کابل های برق و دیگر کابل ها را مرتب کابل کشی میکنید به طوری کهمشخص است هر کدام مربوط به کدام سخت افزار شبکه است حتی از لیبل کابل شبکه هم میتوانید در این زمینه استفاده کنید. این کار باعث صرفه جویی در مصرف کابل هم میشود.
3. افزایش امنیت
با استفاده از رک مناسب برای سرور و سخت افزارهای شبکه، لایه امنیتی جدیدی برای آنها و البته اطلاعاتتان فراهم میکنید. جلوگیری از دسترسی افراد غیرمجاز به سرور و تجهیزات شبکه، از جمله مهمترین کاربردهای Rack سرور و شبکه است. حتی کارمندان نظافت هم برای نظافت اتاق سرور به سرورها دسترسی نخواهند داشت.
نگهداری سرور و تجهیزات شبکه در رک باعث میشود صدمات ناشی از ضربه و افتادن، زلزله و بلاهای طبیعی بسیار کاهش یابد و مکان امن تری برای تجهیزاتمان فراهم میکند.
جنس بدنه رک
جنس بدنه رک ها معمولا از ورق های گالوانیزه ساخته می شوند که قطر ورق بسته به برند و شرکت سازنده متفاوت است که بالاتر بودن این قطر، رک را در برابر ضربه و فشار ناشی از وزن مقاوم تر می کند . معمولا شرکت های سازنده میزان مقاومت رک ها را در برابر ضربه با استاندارد IK نشان می دهند . در کنار IK اعدادی مثل 00، 01، 02 و…09 و 10 قرار می گیرد که حداکثر این عدد 10 است .
انواع رک
- رک دیواری
- رک ایستاده
رک دیواری
رک های دیواری در اندازه های 2 و 4 و 6 و 9 و 12 و 15 یونیت وجود دارد. عمق رک های دیواری 30 و 40 و 45 و 60 سانتیمتر است.
کاربرد رک دیواری کجاست؟ رک دیواری باعث صرفه جویی در فضا میشود و جاهایی که کمبود جا داریم و یا رک ایستاده قابل استفاده نیست، کاربرد دارد. همچنین جاهایی که تعداد تجهیزات شبکه کم است مانند شبکه های خانگی و کوچک، و یا تجهیزات Edge را در رک دیواری قرار میدهیم (مانند جایی که قسمتی از شبکه است). تجهیزات Edge تجهیزاتی هستند که ارتباط دو شبکه را برقرار میکنند مثلا ارتباط دو بخش از شرکت و سازمان؛ و کار روتینگ و فیلترینگ و … انجام میدهند.
درب جلویی رک های دیواری می تواند از نوع شیشه ای و یا توری باشد که هر کدام مزایا و معایب خود را نیز به همراه دارند . برای مثال درب های شیشه ای از قیمت کمتری نسبت به درب توری برخوردار هستند و متقابلاً درب های توری استحکام و تهویه بهتری نسبت به درب های شیشه ای دارند.برخی از انواع رک های دیواری هستند که درب های پشتی آن ها از نوع لولا دار است . این دسته از رک ها قابلیت باز شدن از قسمت پشتی به جهت دسترسی آسان تر به محتویات پشتی رک را دارند. شرکت لگراند یکی از تولید کنندگان بزرگ رک است که انواع مختلفی از رک های لولادار را به تولید می رساند.
رک ایستاده
رک های دیواری در اندازه های 12 و 14 و 18 و 22 و 24 و 30 و 36 و42 و 44 و47 یونیت وجود دارد. عمق رک های دیواری 60 و 80 و 100 سانتیمتر است. پس تحمل وزن زیاد تجهیزات را دارد مثلا 500 کیلوگرم.
رک های ایستاده معمولا در دو نوع دیتاسنتری و معمولی تولید می شوند. از رک های ایستاده دیتاسنتری در شبکه های بزرگ و دیتاسنترهایی که نیاز به استقامت بالا، عمق بیشتر رک و تعداد بالایی از یونیت ها دارند استفاده می شود . این رک ها از سیستم های مدیریت کابل پشتیبانی می کنند و در بعضی موارد قابلیت نصب سینی کابل را بر روی خود دارند . رک های ایستاده به جهت استفاده از سرور های پردازشگر، قابلیت نصب یا اتصال به سیستم های خنک کننده و تهویه را نیز دارند . این مدل از رک ها مانند سری های دیواری از درب های شیشه ای و توری استفاده می کنند که در مدل های درب توری عددی به همراه درصد بیان می شود که این عدد تا 100% متغیر است . هرچه میزان این عدد به صد نزدیک تر باشد درب رک مورد نظر دارای حفره های بیشتری است . در مورد درب رک ها همچنین می توان به مدل هایی اشاره کرد که از لحاظ امنیت دارای سیستم های باز کننده اثر انگشت هستند و به جهت جلوگیری از دسترسی به هاردها و یا محتویات رک توسط افراد به وسیله قفل های مخصوص تجهیز می شوند .
دیدگاه خود را بنویسید